دوره 13، شماره 2 - ( 1389 )                   جلد 13 شماره 2 صفحات 63-71 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hoshyar R, Bathaie S Z, Etemadikia B. Quantitative and comparative analysis of major metabolites (crocin, picrocrocin and safranal) in different packages of Iranian saffron by HPLC. MJMS. 2010; 13 (2) :63-71
URL: http://journals.modares.ac.ir/article-30-1974-fa.html
هوشیار ریحانه، بطحایی سیده زهرا، اعتمادی کیا بتول. بررسی و مقایسه کمّی برخی متابولیت‏های عمده (کروسین، پیکروکروسین و سافرانال) در بسته‌بندی‌های مختلف زعفران ایران به روش HPLC. پژوهش‌های آسیب‌شناسی زیستی. 1389; 13 (2) :63-71

URL: http://journals.modares.ac.ir/article-30-1974-fa.html


1- دانشجوی دکتری، گروه بیوشیمی بالینی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
2- دانشیار، گروه بیوشیمی بالینی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
3- کارشناس، گروه بیوشیمی بالینی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
چکیده:   (3191 مشاهده)
هدف: زعفران خوراکی کلاله خشک گونه گیاهی کرکوس ساتیووس است که علاوه بر مصارف غذایی به‏عنوان ادویه، دارای خواص درمانی متفاوتی نیز هست. در حال حاضر بیش از 80 درصد از 190 تن تولید جهانی زعفران، متعلق به ایران است. به‏منظور بررسی کیفیت زعفران‏های مناطق مختلف دنیا توسط گروه‏های تحقیقاتی مختلف، زعفران‏های کشورهای مختلف از جمله ایران از نظر کمّی و کیفی مقایسه شده‌اند. ولی همواره، یک نمونه از زعفران‏ هر کشور برای مطالعه انتخاب شده است. با توجه به این‏که مناطق وسیعی از ایران زیر کشت این محصول است، به‏نظر می‌رسد که استفاده از یک نمونه از نظر علمی و آماری نتایج صحیحی را به دنبال نداشته باشد. همچنین در صورت مشاهده تفاوت غلظت اجزاء، استفاده از عصاره در مطالعات دارویی نیز نتایج تکرارپذیری را به دنبال نخواهد داشت. به‏منظور اثبات این ادعا در تحقیق حاضر زعفران‌های بسته‏بندی شده توسط چند شرکت تجاری از لحاظ تشکیل دهنده‌های مهم آن، یعنی کروسین، پیکروکروسین و سافرانال مقایسه شد. مواد و روش‌ها: پنج نمونه متفاوت از پنج بسته‏بندی متعلق به شرکت‏های تجاری با نام‌های (به‏ترتیب حروف الفبا): احتشامیه، تروند، عباس‏زاده، صباغ و نوین زعفران به روش HPLC UV/Vis مطالعه شد. برای این‏که در نتایج حاصل شبه‌ای از تبلیغ یا طرفداری از شرکت خاصی وجود نداشته باشد، نمونه‏های فوق به شکل تصادفی از 1 تا 5 شماره‏گذاری شد. نتایج: نتایج نشان داد که تمام نمونه‌ها حاوی این اجزاء و از نظر کیفی ارزشمند بود. از نظر کمّی، بیشترین غلظت کارتنویید کروسین در نمونه 3 و بالاترین مقدار منوترپن‏آلدییدهای پیکروکروسین و سافرانال به‏ترتیب در نمونه‌های 1 و 2 بودند. نتیجه‏گیری: با توجه به نتایج این تحقیق و همچنین وجود مناطق وسیع زیر کشت زعفران و شرایط متنوع آب و هوایی ایران، تأکید می‌شود که یک نمونه زعفران معیاری از زعفران کل مناطق ایران نیست. تحقیقات توسط محققان حاضر در این‏باره ادامه دارد.
متن کامل [PDF 497 kb]   (4971 دریافت)    

دریافت: ۱۳۸۸/۱۰/۲۶ | پذیرش: ۱۳۸۹/۲/۲۲ | انتشار: ۱۳۸۹/۴/۱۶

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
کد امنیتی را در کادر بنویسید