دوره 23، شماره 3 - ( 1399 )                   جلد 23 شماره 3 صفحات 137-142 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم و فناوری‌های نوین، واحد تهران، دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم و فناوری‌های نوین، واحد تهران، دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی، تهران، ایران ، Sarvnaz_falsafi@yahoo.com
3- گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم پایه، واحد ساوه، دانشگاه آزاد اسلامی، ساوه، ایران
چکیده:   (370 مشاهده)
اهداف: سالمونلوز یکی از بیماری‌های عفونی مشترک بین انسان و دام است که از مصرف گوشت طیور و فرآورده‌های آن ایجاد می‌شود. ژن invA نقش بسیار مهمی در بیماری‌زایی سالمونلا اینفتیس دارد. موجودات دریایی از جمله خیار دریایی به‌دلیل داشتن متابولیت‌های ثانویه موثر دارای ترکیباتی با خواص آنتی‌اکسیدانی، ضدسرطانی، ضدباکتری و ضدالتهاب شناسایی و مطالعه شده‌اند. هدف مطالعه حاضر، بررسی اثر عصاره خیار دریایی بر باکتری سالمونلا اینفنتیس و بیان ژن حدت invA در این جدایه‌ها است.
مواد و روش‌ها: نمونه‌برداری از گوشت طیور انجام شد و سویه‌های سالمونلا اینفنتیس واجد ژن invA جداسازی شدند. عصاره هگزانی از بافت روده خیار دریایی استخراج و اثر آن بر سالمونلا اینفنتیس در چندین غلظت با روش MIC بررسی شد. سپس تغییرات بیان ژن invA در این سویه‌ها با تکنیک Real-time PCR مورد بررسی قرار گرفت.
یافته‌ها: از بین ۴۵۰ نمونه، ۱۲ ایزوله باکتری سالمونلا اینفنتیس جداسازی شد. با تکنیک PCR هر ۱۲ ایزوله مورد نظر واجد ژن حدت invA بودند. میزان MIC در این ایزوله‌ها ۲۵۶میکروگرم بر میلی‌لیتر به دست آمد. میزان تغییر بیان ژن invA ۱/۲۱ بود.
نتیجه‌گیری: عصاره هگزانی استخراج‌شده از روده خیار دریایی با کاهش بیان ژن حدت invA، خاصیت آنتی‌ویرولانسی بر روی باکتری سالمونلا اینفنتیس دارد و می‌تواند به‌عنوان مکمل درمانی علیه این باکتری مورد استفاده قرار گیرد.
متن کامل [PDF 855 kb]   (93 دریافت)    
نوع مقاله: پژوهشي اصيل | موضوع مقاله: میکروبیولوژی
دریافت: 1399/2/1 | پذیرش: 1399/5/17 | انتشار: 1399/6/30
* نشانی نویسنده مسئول: گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم و فناوری‌های نوین، واحد تهران، دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی، تهران، ایران. کد پستی: 1916893813